Name Position
Adam Baraz composer

Jön a Budapest Piano Quartet bemutatkozó koncertje

Előadóknak és hallgatóságnak egyaránt izgalmas és élményt adó alkalom, amikor négy zongorista ül két zongoránál. Hegedűs Endre, Kossuth-, Liszt-, Cziffra-díjas zongoraművész és felesége, valamint a fiatal AlisAdam PianoDuo egymásra találása ígéretesnek tűnik.

Előadásukban sok szép zenekari hangzást visszaadni képes átiratok szólalnak meg a zeneirodalom legszebb alkotásaiból válogatva. A XIX. században nagyon népszerűek voltak ezek a nyolckezes átiratok, és a Budapest Piano Quartet reményei szerint sikerül újra divatba hozni a kamaramuzsikálásnak ezt a fajtáját.

Adam Baraz composer

Baráz Ádám zongoraduója a karanténban is aktív

A koronavírus-járvány eddig nem tapasztalt helyzetbe hozta az előadóművészeket is. Az elmúlt időszak viszont megmutatta, vannak lehetőségek, hogy ne veszítsék el a kontaktust a közönségükkel. Igaz ez nem old meg minden felmerült problémát, de a művészeket akár inspirálhatja is.

Baráz Ádám zongoraművész, zeneszerző és Alisa Yajima zongoraművész duója épp Felvidéken turnézott volna, mikor elért minket is a járvány.

Adam Baraz composer

A magyar zenét népszerűsítettük Japánban

A balassagyarmati Baráz Ádám zeneszerző, zongoraművész, aki rendszeresen koncertezik Felvidéken is, ezúttal igazán különleges helyszínen töltötte a nyár első hónapját. Az AlisAdam PianoDuo-val Japánban jártak és adtak koncerteket több nem mindennapi helyszínen. Immáron második alkalommal járt és adott koncerteket a zongoraduó Japánba.

Először 2018 nyarán játszottunk több helyszínen a japán közönségnek. Ezen koncertek sikerének köszönhető, hogy 2019-re is kaptunk több felkérést, melynek júliusban tettünk eleget.

Adam Baraz composer

Civitas Fortissima 100

2019. január 26-a és 29-e között ünnepi programsorozat kerül megrendezésre "Civitas Fortissima 100" címmel Balassagyarmaton.

Száz évvel ezelőtt, a megszálló csehszlovák katonaság kiűzésével a város elérte, hogy Magyarország része maradt.
Ennek okán az Országgyűlés 2005-ben Balassagyarmatnak adományozta a “Civitas Fortissima”, azaz a “Legbátrabb város” címet.A 4 napos rendezvénysorozat keretében számos programmal, és fellépővel tisztelegnek a katonák és polgári hősök előtt.

Adam Baraz composer

„Megváltozott minden … illetve átváltozott”

Kerek jubileumot ünnepel Baráz Ádám zeneszerző, zongoraművész.

Harmincadik születésnapját egy különleges koncerttel teszi felejthetetlenné, ahol elsősorban saját műveiből szemezget. Van is miből, hisz 15 éves korától aktív: több mint 159 befejezett opusza van; komponált már szóló hangszeres, vokális, kamarazenei és zenekari műveket egyaránt, valamint versenyműveket is.

A zene az élete, és ebből egy kis szeletet mutat meg nekünk, hallgatóknak.

Adam Baraz composer

Zene határok nélkül – újabb ősbemutató

A Zenekari esten az idei Kodály kettős évfordulóra való tekintettel (135 éve született, 50 év halt meg) többek között felcsendülnek a Missa Brevis és a Székelyfonó részletei, Verdi, Puccini és De Curtis áriák, duettek Tokody Ilona és Muskát András előadásában.

Első ízben hallhatja a közönség Baráz Ádám: Concertino zongorára és vonószenekarra című kompozícióját Alisa Yajima japán zongoraművésznő szólójával, közreműködik Váci Szimfonikus Zenekar Farkas Pál vezényletéve

.
Adam Baraz composer

Musicianswho - Elisa Fusto és Baráz Ádám

Elisa Fusto (Olaszország) és Baráz Ádám hangversenye nagy sikereket tudhat magáénak, a program utoljára hallható 2016. április 9-én 18 órától a Bálint Ház nagy termében.

Az Elisa Fusto olasz zongoraművésznő és Baráz Ádám zeneszerző által alapított nemzetközi zongoraduó, ezzel a programmal debütált 2015 júniusában, Rómában. Az eltelt majd egy év alatt számos előadásra került sor Olaszországban, Magyarországon és Szlovákiában.

Adam Baraz composer

Elisa Fusto és Baráz Ádám hangversenye a FSZEK-ben

ELISA FUSTO - Lamezia Termében született, zongorából 21 évesen szerzett diplomát a F.Torrefranca Zenei Konzervatóriumban Vibo Valentiában.

Modern irodalomból is diplomázott a Calabriai Egyetemen 2001/2002-ben, zenei módszertanból a római S. Cecilia Zenei Konzervatóriumban 2005-ben, 2002/2003-ban pedig elvégezte a zene- és művészeti terápia mesterkurzust a Tor Vergata egyetemen, majd ugyanitt a 2011-ben a 20. századi zenei kultúrája elnevezésű mesterkurzust is.

Számos egyéb kurzuson is részt vett Olaszországban és külföldön, szólista és kamarazenészként egyaránt.

Adam Baraz composer

Versszínház? Ez igen! | Jancsó Sarolta Weöres-estjéről

Mostanában divatos dolog versszínházról beszélni. Jószerivel így hívnak minden kísérletet, amelyben sokszor teljesen feleslegesen díszletekkel jelenítik meg a „költő korát”, vagy felesleges mozgásokkal „teszik modernebbé” a mondanivalót. S eközben maguk a versek nem hogy megfejtve, kibontva, értelmezve nincsenek, de gyakorta éppenséggel a legrosszabb stílusban, érzelgősen, önsajnálattal nyakon öntve, vagy öncélúan újrarajzolva jelennek meg. Mintha a versek önmagukban elveszítették volna érvényességüket, szépségüket, kevesebbek lennének „csak” hitelesen elmondva. Őszinte és mély tiszteletem a kivételnek. Merthogy szerencsére az is akad. Már régóta készülök a jó amatőr versmondókat dicsőíteni, de ez most még kicsit várat magára, mert éppenséggel egy profiról kívánok szólni.

Adam Baraz composer

Forradalmi romantika cimbalmon

Gódor Erzsébet cimbalomművész és Baráz Ádám zongoraművész koncertsorozatának második hangversenyét rendezik meg február 25-én, kedden este Forradalmi romantika: Liszt és kortársai címmel a Molnár utcai Országos Idegennyelvű Könyvtárban.

Gódor Erzsébet elmondta, hogy cimbalmon a kortárs zene mellett a romantika korának darabjait szereti a legjobban játszani. Ebből a korszakból nagy a választék, mivel a hegedűre vagy csellóra írt műveket nagy változtatások nélkül tudják előadni...

Adam Baraz composer

Sosztakovics-sorozat kezdődik a Bálint Házban

Szombaton este Krenedits Katalin (brácsa) és Baráz Ádám (zongora) a szerző Brácsaszonátájának előadásával (Op. 147) indul a Sosztakovics sorozat, melynek célja kamaramuzsikájának népszerűsítése, illetve itthon ritkán, vagy egyáltalán nem hallható darabjainak megismertetése a publikummal.

A Szonáta brácsára és zongorára Sosztakovics utolsó kompozíciója, 1975 júliusában fejezte be, néhány héttel halála előtt. A mű ajánlása Fjodor Druzhinin hegedűművésznek szól, aki akkoriban a Beethoven Quartet tagjaként vált ismertté a nagyközönség számára. A mű hivatalos ősbemutatója 1975 októberében Moszkvában volt a szerző halála után.

Adam Baraz composer

Sosztakovics sorozat

Sosztakovics sorozatunk célja kamaramuzsikájának népszerűsítése, illetve itthon ritkán, vagy egyáltalán nem hallható darabjainak megismertetése a publikummal. Az utóbbi időben, nagyobb koncerttermeinkben ugyan kezdik újra felfedezni a méltatlanul háttérbe szorított szerzőt, de mivel a kamaramuzsika nagyon ritkán jut el ekkora hallgatósághoz, így a hatalmas életmű igen kis százalékának van esélye felcsendülnie közönség előtt.

A Szonáta brácsára és zongorára a szovjet zeneszerző utolsó kompozíciója. 1975 júliusában fejezte be, néhány héttel halála előtt.

Adam Baraz composer

Cimbalomkoncert az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

Gódor Erzsébet cimbalomművész és Baráz Ádám zongoraművész koncertsorozatának első hangversenyét január 29-én, szerdán este rendezik Bartók és kortársai címmel a Molnár utcai Országos Idegennyelvű Könyvtárban.A négy hangversenyből álló sorozat első, este 6 órakor kezdődő Bartók és kortársai elnevezésű esten Bartók Béla, Weiner Leó és Dohnányi Ernő művei hangzanak el. Bartók Béla művei közül elhangzik majd a Gyermekeknek című sorozat néhány darabja, az Este a székelyeknél, a Három Csík megyei népdal, a Magyar népdalok, a Román kolindák (I. sorozat), a Román népi táncok, valamint Weiner Leó Három magyar népi tánc és Dohnányi Ernő Ruralia Hungarica című művének első tétele Gódor Erzsébet és Baráz Ádám előadásában.

Adam Baraz composer

Weöres-Bartók: Rongyszőnyeg a Teljesség felé

A 25 éve elhunyt Weöres Sándor verseihez, szellemiségéhez Bartók Béla zenéjét társítja az előadás, melynek formája eltér a megszokott előadó estek formájától.

Bolond Istók bolond-bölcs, időtlen figurájában jelenik meg a Théba Művészeti Szakközépiskola színészmesterség tanára, a Csokonai-díjas Jancsó Sarolta (Bolond Istók Weöres önképe is).

Adam Baraz composer

Zenei rendezvények salgótarjáni és budapesti könyvtárakban

Kedden a salgótarjáni megyei, illetve a budapesti idegennyelvű könyvtárban lesz előadás a klasszikus zenét kedvelők számára.

A salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár Szvitamin Klubja január 14-én délután fél 5-kor várja a zenekedvelő érdeklődőket a Boldog új zenét kínálok című programjára, melyen klasszikus zenei érdekességeket, különlegességeket, furcsaságokat is bemutat Márton Rezső műsorvezető a könyvtár földszinti előadótermében.


Adam Baraz composer

Weöres-Bartók találkozó a Vallai kertben

Weöres Sándor verseit, gondolatait Bartók Béla zenéjével ötvözni bravúros vállalkozás volt, és a megvalósítás tökéletesnek bizonyult. „Rongyszőnyeg a teljesség felé” címmel Jancsó Sarolta és Baráz Ádám előadóestjét láthattuk-hallhattuk december 5-én az RS 9 Színház Vallai termében (Budapest VII. Rumbach Sebestyén u. 10.)

Jancsó Sarolta művésznő a költő filozófikus verseiből válogatott, melyek korunk emberi problémáira is reflektálnak. A játékosság, a humor sem hiányzott a palettáról, melyet a kis Fiziker Zsófi hiteles alakítása is gazdagított.

Adam Baraz composer

Rongyszőnyeg a Teljesség felé - Weöres versek Bartók zenével

Rongyszőnyeg a Teljesség felé címmel december 5-én este az R.S.9+ Vallai kertben Jancsó Sarolta és Baráz Ádám estjén Weöres Sándor verseit Bartók zenéjével társítják.

Két XX. századi magyar művész találkozik a műsorban - a száz éve született Weöres Sándor verseihez, szellemiségéhez Bartók Béla zenéjét társítja az előadás, melynek formája eltér a megszokott előadó estek formájától. Bolond Istók bolond-bölcs, időtlen figurájában jelenik meg a Théba Művészeti Szakközépiskola színészmesterség tanára, a Csokonai-díjas Jancsó Sarolta (Bolond Istók Weöres önképe is).

Adam Baraz composer

Thaiharmónia - Baráz Ádám Thaiföldön

Thaiföldön, Pichit városában oktatott kisgyerekeknek európai klasszikus zenét Baráz Ádám zeneszerző, korrepetitor, akinek élményeiről, tapasztalatairól olvashatnak Fürth Livia interjújában.

2013 tavaszán kezdtem bele egy hosszú beszélgetésbe Kovács László orgonaművész barátommal, akivel Győrött egy osztályba jártunk konzervatóriumi tanulóéveink alatt. Őt Thaiföldre sodorta az élet, feleségül vett egy tanárnőt és új életet kezdett Pichit városában. Május óta egy általános iskolában angol nyelvet és zenei alapismereteket tanít. Fontos tudni, hogy a Bangkoktól 400 km-re északra fekvő városban hivatalosan európai zeneoktatás nincsen.      

Adam Baraz composer

Beszélgetés Baráz Ádám zeneszerzővel

Balassagyarmat, 80-as évek vége, egy udvarban az öreg diófa ágaira szerelt hintán ül egy kisfiú, és boldogan hallgatja a hinta ütemére felhangzó éneket. A szülők dolgoznak, a szomszéd asszonyok vigyáznak a gyermekre, hintáztatják, és énekelnek. Mire Ádám óvodás lett, már 40-50 népdalt tudott énekelni, az óvónénik nem kis meglepetésére. Szülei is szerették a zenét, édesanyja kórusban énekelt, édesapja gitározott.

Ádám első zenei megnyilvánulását lepattogzott zománcok jelezték: lábasokat, fedőket, mindent összeütött ami szólt, miközben lelkesen énekelte saját szerzeményeit a konyha közepén.     

Adam Baraz composer

Mozaikok

A cimbalom és a zongora rendhagyó találkozása Farkas Eszterrel és Baráz Ádámmal a Kossuth Klubban. Baráz Ádám sikeres újévi szerzői estje után ismét a Kossuth Klub ad otthont a különleges márciusi hangversenynek, ahol a zongorista-zeneszerző partnere a fiatal cimbalomjátékos, Farkas Eszter lesz.

„Nagy örömömre szolgál, hogy újra adhatok hangverseny a Kossuth Klubban, hiszen a január 2-i szerzői estem meglepően nagy sikert aratott. Szép számmal jelent meg a közönség az év elei rohanás és fáradalmak ellenére.  

Adam Baraz composer

Szalon estek

Baráz Ádám zeneszerzővel és György Boglárka hegedűművésszel. Az október 12-én induló Szalon estek sorozat első alkalmával a Budapest Zongoraszalonban Baráz Ádám fiatal zeneszerző zongorázik és György Boglárka hegedül.

Az októberi műsorban Baráz Ádám szerzeményei mellett – mellyel Bach, Beethoven és Liszt művészete előtt tiszteleg – Corelli, Schubert, Massenet, Bartók és Sarasate művei szerepelnek. A hangversenyre a belépés díjtalan, melyet szerény állófogadás követ. Adományokat elfogadnak, mellyel az előadókat támogatják. A koncert 18 órakor kezdődik, helyszíne: Budapest Zongoraszalon XIII. kerület, Tomori köz 7.

Adam Baraz composer

Két szerző-egy este

Az Andrássy úti Alexandra Könyvesház már több alkalommal adott otthont különböző zenei rendezvényeknek. December 17-én igazi zenei csemegét ajánlanak: fiatal, tehetséges muzsikusok mutatkoznak be megünnepelve Beethoven születésnapját.

A koncert igazi örömzenélést ígér:
Beethoven legismertebb művei mellett az ugyancsak születésnapos Baráz Ádám fiatal komponista darabjait is megismerheti a közönség.